Rentoutumisen rutiini – Reseptini parempaan uneen

Hyvät yöunet ja levännyt olo.  Viime viikkojen aikana on tullut monen asiakkaani kanssa puhetta unesta. Tai pikemminkin unen puutteesta, unen katkonaisuudesta tai sen riittämättömästä määrästä. Kuulumisia kysyessäni moni on vastannut että ”ihan hyvää kuuluu, mutta olen jostain syystä nukkunut huonosti ja olo on vähän harmaa ja ankea ja näytänkin jotenkin nuupahtaneelta.”.

Kun yöunet jäävät lyhyiksi tai katkonaisiksi alkaa univaje näkyä ja ennenkaikkea tuntua melko nopeasti. Keskittymiskyky, stressinsietokyky, vastustuskyky ja mieliala laskevat. Olo on sumea ja pinna kiristyy helposti.  Ei ihme, että jos tämän seurauksena tuntuu, että peilikuvastakin takaisin katsoo väsähtäneen näköinen harmaa haamu.

Ilman palauttavaa unta kehon stressitasot ovat jatkuvasti korkealla. Unen aikana elimistö palautuu stressistä ja korjaa päivän mittaan syntyneitä vaurioita ihossa ja kaikialla kudoksissa.  Iho uusiutuu jatkuvasti, mutta yön aikana uudistumisprosessi on vilkkaimmillaan.  Unen aikana tapahtuva palautumisen yhteydessä kollageenintuotanto, verenkierto ja aineenvaihdunta tehostuvat, häivyttäen tummia silmänalusia sekä vähentäen ihon punoitusta ja turvotusta. Ei siis ole turhaa puhetta, että nukkuminen kaunistaa ja unenpuute vanhentaa, sillä näin todella on.

Jokainen varmaan tietää tunteen kun joskus jo yhdenkin surkeasti nukutun yön jälkeen tuntuu, että otsarypyt ovat syventyneet ja iho menettänyt hehkuaan eivätkä pussit silmien alla valitettavasti ole Chanelia. Saati sitten jos univajaus jatkuu pidempään. Etenkin ruuhkavuosia ja pikkulapsiarkea elävät asiakkaani usein puhuvat siitä, kuinka  heistä tuntuun, että näyttäisivät yhtäkkiä vanhentuneen vuosia. Toiset jopa pohtivat botoxia tai muita rajumpia hoitokeinoja yhtäkkiä ilmaantuneille ikääntymisen merkeille. Eikä unen häiriintymiseen tosiaan tarvita aina edes vaativaa lapsiperhearkea, vaan mikä nyt valvottaa ketäkin. Esimerkiksi itse kuuluun siihen ryhmään, joka optimaalisen onnellisessa tilanteessa nukkuu 8-9 tuntia yössä klo 22-07 välillä ja herää sen seurauksena levänneenä ja pirteänä, mutta joka hyvin nopeasti stressitilassa menettää yöunensa nukahtamisvaikeuksille tai jatkuvalle heräilylle. Kun huomioidaan, että stressiä se on positiivinenkin stressi (esimerkiksi voimakas innostuneisuus meneillään olevista asiosita) joka saa mielen ja kropan ylivirittyneeksi, ovat itse kullakin ainekset unen häiriintymiselle jatkuvasti aivan käden ulottuvilla.

Olemme eri elämäntilanteissa jokainen ja varmasti kaikille tulee välillä aikoja, jolloin meistä riippumattomista syistä unta ei tule riittävästi tai se ei ole riittävän palauttavaa. Paljoon voimme kuitenkin itse vaikuttaa. Asia erikseen jos kärsit pitkäaikaisesta unettomuudesta tai epäilet kärsiväsi unihäiriöstä (esim. levottomat jalat -oireyhtymä).  Silloin suosittelen kääntymään uneen erikoistuneen lääkärin tai ammattilaisen puoleen. Ymmärrän myös hyvin, että lapsiperheissä eletään lasten ehdoilla, eikä omaa nukkumista ole aina mahdollista priorisoida etusijalle. Mutta jos taas tunnet kuuluvasi siihen ryhmään, että tiedät kuinka tärkeää hyvinvointisi kannalta olisi nukkua riittävästi ja kuinka paljon uni vaikuttaa oloosi, ihoosi ja ulkonäköösi, mutta ajoissa nukkumaan rauhoittuminen on vaikeaa koska iltaisin on niin paljon kaikkea mielenkiintoiselta ja tärkeältä tuntuvaa tehtävää ja mietittävää ja uni on usein levotonta ylivirittyneisyyden tunteen takia, niin haluan jakaa kanssasi hyväksi toteamani reseptin, jota kutsun rentoutumisen rutiiniksi. Tätä reseptiä olen käyttänyt jo parin vuoden ajan aina jos rentoutumisen, rauhoittumisen ja unen kanssa on ongelmia iltaisin ja siitä on löytynyt itselleni takuuvarma unilääke kun vain muistan sitä noudattaa. Tämä iltarutiini on niin ihana ja rauhoittava ja hyvää oloa vaaliva, että sitä pitäisi oikeastaan kutsua rituaaliksi rutiinin sijaan. Mutta koska sen hyödyt kumuloituvat mitä useampana iltana peräkkäin sitä toistat, niin olkoon nyt sitten rutiini.

Rentoutumisen rutiini

Hyvään ja rauhalliseen uneen kannattaa panostaaa ja etenkin hektisessä elämäntilanteessa rauhoittavan unirutiinin luomisesta voi olla suuri apu palauttavan unen turvaamisessa ja levänneen olotilan saavuttamisessa. Illan viimeiset tunnit vaikuttavat tutkitustikin yllättävän paljon uneen. Siitä syystä mieltä ja kehoa kannattaa valmistella hyvään yöuneen  jo hyvissä ajoin ennen kuin menee sänkyyn.

Oma reseptini parempaan uneen menee näin:

  • Sulje tv ja älylaitteet  ja vältä aktivoivia virikkeitä  1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Tämä on sinun aikaasi keskittyä itseesi.
  • Jos ulkona on valoisaa, sulje verhot. Himmennä valot koko asunnosta ja nauti pimenevien iltojen tunnelmasta kynttilän valossa.
  • Ota melatoniinia ja magnesiumia. Melatoniini on nukahtamista auttava ja unta ylläpitävä ns. pimeähormoni jota esiintyy elimistössä luontaisestikin. Magnesium puolestaan rauhoittaa hermostoa.
  • Jos keho tai mieli tuntuu levottomalta ja käyvän ylikierroksilla nukahtamista ajatelle, niin venyttele tai tee lyhyt rauhoittava jooga/meditoi.  Jo 5-10  minuuttia riittää rauhoittamaan kehoa ja mieltä.
  • Käy saunassa, ota lämmin kylpy tai suihku kynttilän valossa. Hyödynnä rentoutumisen rutiinissasi eteeristen öljyjen hoitavia vaikutuksia.  Pari tippaa esimerkiksi Flow Cosmeticsin laventeliöljyä suihkun lattialle ennen lämpimän veden laskemista ja  Yon-Ka Phyto Bain kylpynestettä suihkugeelin tapaan iholle  tai kylpyveteen sekoitettuna tarjoaa aivan ihanan maadoittavan ja rauhoittavan aromaterapiahetken, joka valmistaa hyvää uneen.  Kylpemisen jälkeen hiero vartalon iholle pyörivin, alhaalta ylös suuntautuvin lempein liikkein rauhoittavista ja stressiä lievittävistä ominaisuuksistaan tunnettua laventelin eteeristä öljyä, esimerkiksi Yon-Ka Huile Detox vartaloöljyä. Pujahda pehmeään kylpytakkiin tai  lempi yöpaitaaan ja nauti lämpimän raukeasta olosta.
  • Syö unipuuro tai muu hiilihydraattipitoinen ateria, joka auttaa unen tuloa. Esimerkiksi manteli- tai kookosmaitoon valimistettu gluteeniton kaurapuuro banaanilla, viikunoilla ja vaikkapa saksanpähkinöillä höystettynä on loistava uniruoka, sillä se sisältää nukahtamista ja unta edesauttavaa tryptofaania, serotoniinia ja melatoniinia.
  • Unipuuron jälkeen on ihana kömpiä pehmeisiin lakanoihin nukkumaan ja laittaa vielä viilentävä unimaski silmille (mahdollisesti myös korvatulpat korviin jos olet herkkä äänille).
  • Siintävätkö höyhensaaret jo näköpiirissäsi?

Vaikka ensimmäisenä iltana uni ei tulisi samalla sekunnilla kun painat pääsi tyynyyn, niin älä lannistu. Mitä useamman kerran tämän rutiinin toista, sitä nopeammin elimistösi oppii rauhoittumaan iltarutiineja tehdessäsi. Uskon että tekemällä tästä ihanasta rituaalista itsellesi vaikka joka päiväisen rutiinin tai poimimalla itsellesi parhaiten toimivat vinkit, heräät ainakin hieman levänneempänä seuraavaan aamuun.