Pesetkö itsellesi iho-ongelmia?

Viime viikolla keskustelin useammankin asiakkaani kanssa iholle sopivan puhdistustuotteen merkityksestä ihon hyvinvoinnin näkökulmasta. Monelle on yllätys, miten valtava merkitys voi niin pieneltäkin tuntuvalla asialla, yksittäisellä tuotteella olla,  ja että yllättävän usein ihon yleiset ongelmat: pintakuivuus, karheus, tukkoisuus ja epäpuhtaudet saattavat juontaa juurensa vääränlaisen, yleensä liian voimakkaan putsarin käytöstä. Näistä keskusteluista sainkin kipinän kirjoittaa blogiini tästä ihonhoidon yllättävästä kompastuskivestä, jota moni ei välttämättä tiedosta.

image

Iso osa ensi kertaa luokseni kasvohoitoon tulevista asiakkaistani tuskailee kahden yleisen ongelman kanssa: iho tuntuu kuivalta, kiristävältä ja karhealta, jolloin se voi näyttää harmaalta, jopa hilseilevältä ja siitä uupuu kirkkautta. Toisaalta sama iho koetaan myös epäpuhtaaksi, joskus rasvoittuvaksi ja etenkin t-alueella (leuka, nenä, otsa) on mustapäitä tai muita epäpuhtauksia, joista halutaan eroon. Yleensä epäpuhtaudet häiritsevät enemmän kuin ihon kuivuus, johon ehkä ollaan niin tottuneita, että sitä pidetään ihon ominaisuutena ja hyväksytään sellaisenaan. Kun epäpuhtaudet ja ihon ajoittainen rasvoittuminen koetaan isoimmaksi ongelmaksi, on ihan ymmärrettävän ja loogisen päättelyketjun seurausta  marssia tavaratalon kosmetiikkaosastolle ja ilman parempaa tietoa ostaa ”tehokkaampi” ja pesevämpi puhdistustuote, joka lupaa puhdistaa rasvoittuvan ja epäpuhtauksista kärsivän ihon kirkkaaksi, raikkaaksi ja puhtaaksi.

Kuulostaako tutulta? Niin minustakin. Voin kertoa, että vuosia sitten, ennen kuin itse tiesin paremmin, olen toiminut aivan samoin. Kuvittelin, että mustapäiden ja näppyjen takia ihoni kaipaa tehokkaampaa puhdistusta ja  päädyin itsekin ostamaan mm. sen, (excuse my french) kirotun nimeltämainitsemattoman B-kirjaimella alkavan vaaleanvihreän vaahtoputsarin, joka tuntuu olevan myös monen asiakkaani ex-suosikkiputsari, ja monta muuta aivan liian voimakasta puhdistustuotetta, jotka pesevät herkän ihon niin kiristävän ”puhtaaksi”että siinäpä ei paraskaan ihmevoide- tai seerumi järkkynyttä kosteustasapainoa korjaa.

Mitä voimakkaiden ja pesevien putsareiden käytöstä todellisuudessa seuraa, on se, että epäpuhtauksien puhdistamisen sijaan niillä tehokkaasti pestään pois ihon oma luonnollinen kosteus, rasva ja suoja, jolloin iho kuivuu entisestään. Kun ihon pinta kuivuu tarpeeksi, se menee ikään kuin tukkoon, jolloin kaikki tali ym. mitä iho normaalisti erittää pinnalle, jää kuivan pinnan alle jumiin, muodostaen mustapäitä ja tukkeumia, jotka saattavat tulehtua, koska tali pakkautuu kuivan kerroksen alle ihohuokosiin eikä kertakaikkiaan pääse sieltä pois. Seuraa lisää epäpuhtauksia, joita yritetään hoitaa aina vain voimakkaammilla tuotteilla, vaikka todellisuudessa iho kaipaisi ennnen kaikkea hellävaraisia, kosteuttavia ja tasapainottavia tuotteita. Kierre on valmis ja asiakas neuvoton. Tässä vaiheessa moni onneksi kääntyy ihonhoidon ammattilaisen puoleen ja ihon kuntoa voidaan lähteä korjaamaan pienin muutoksin. Kunpa ihan jokaisen ei tarvitsisi oppia tätä kantapään kautta.

Tällä kirjoituksellani haluankin ennen kaikkea sanoa, että luottamalla itsenne ammattitaitoisen kosmetologin käsiin, voi moni vuosiakin vaivannut pieni tai iso iho-ongelma ratketa pienin muutoksin ja monelta ongelmalta voidaan myös välttyä. Lisäksi säästät rahaa ja päänvaivaa kun kylppärin kaappi ei täyty hutiostoksista eikä iho-ongelmien kanssa tarvitse pähkäillä yksin. Kuten aiemmassa Yon-Kan putsareita käsittelevässä postauksessa kirjoitinkin, ihonhoito lähtee liikkeelle peruselementeistä, joiden tulee olla kunnossa ennen kuin kannattaa satsata rahojaan yksittäisiin, loppusilauksen tekeviin täsmä- tai erikoistuotteisiin.

Rauhaa, rakkautta ja hellävaraista ihonhoitoa.<3

Sara