Atooppisen ihon hoito

Atooppiselle iholle tyypillisiä piirteitä ovat punoittavat ja kutisevat ihottumalaikut, joiden kohdalla iho on rutikuiva, hilseilevä ja jopa halkeileva. Siinä missä lasten atooppinen ihottuma ilmenee yleensä vartalolla, on se aikuisiällä usein keskittynyt kasvojen ja kaulan alueelle, hyvin usein etenkin silmäluomiin ja silmänympärysiholle. Kesällä ja kosteamman ilmanalan vallitessa atooppinen iho saattaa olla täysin oireeton kun taas talviaikaan pakkasen, kuivan ja lämpimän sisäilman sekä vähäisen uv-säteilyn myötä saattavat oireet villiintyä ja iho tuntuu erityisen herkästi näyttävän tyytymättömyytensä kaikkeen mistä ei pidä. Atopiaan liittyen puhutaankin siis atooppisesta ihosta, joka voi ajoittain olla täysin oireeton, sekä atooppisesta ekseemasta, tulehduksen aiheuttamasta ihottumasta.

Atooppinen iho on kaikin puolin normaalia ihoa herkempi reagoimaan ärsykkeisiin, sillä se on rakenteeltaan erilainen kuin normaali iho. Atooppisesta ihosta puuttuu keramideja, rasva-aineita, jotka ovat tärkeässä osassa ihon suojabarrierin eli läpäisyesteen muodostamisessa. Tästä johtuen atooppisen ihon suojavaippa on normaalia ihoa heikompi, jonka seurauksena ihosta pääsee haihtumaan liikaa kosteutta ja vastaavasti se on alttiimpi ulkoapäin tuleville ärsykkeille, kuten kosteudelle, pesuaineille ja bakteereille. Atooppisen ihon suojabarrieri myös palautuu huomattavasti hitaammin kuin normaalin ihon suoja. Atooppinen ihottuma pääseekin syntymään juurikin ihon heikon suojan ja ulkoapäin tulevien ärsykkeiden yhteissummana – kosteus ja bakteerit pääsevät läpäisyesteen ohi syvemmälle ihoon kuin niiden kuuluisi päästä. Ihoon syntynyt tulehdus aiheuttaa ihoon kutisevan ihottuman ja jopa nesterakkuloita,  joita raapiminen puolestaan ärsyttää ja levittää laajemmalle alueelle. Etenkin hoitamattona iho voi paksuuntua ja aiheuttaa kipeitä halkeamia.

Monet atoopikot sanovat, että on kausia, jolloin ihon oikuttelu tuntuu olevan kiinni tähtien asennosta ja pienetkin muutokset ruokavaliossa, stressikuormassa, ilmastossa tai ihonhoitorutiineissa ilmoittavat itsestään ärhäkästi. Tämän seurauksena moni myös päätyy kortisonivoidekierteeseen, joka kyllä vähentää oireita, mutta myös ohentaa ja heikentää ihoa entisestään. Lääkevoiteet ovat kaksiteräinen miekka, sillä vaikka niiden käytölle on ehdottomasti aikansa ja paikkansa, olisi niiden pitkäaikaista käyttöä hyvä välttää. Lääkevoiteiden yhteydessä ihon hoitoon suositellaan usein apteekin mineraaliöljypohjaisia perusvoiteita. Ja sen jo tiedättekin, mitä olen niistä mieltä, mineraaliöljyt kun vain muodostavat iholle hoidetun tunnun jättävän kalvon, hoitamatta ja ravitsematta ihoa kuitenkaan lainkaan.

image

Miten sitten atooppista ihoa kannattaisi hoitaa?

Tärkeintä on tarjota iholle kosteutta ja rasva-aineita, joita siitä luontaisesti puuttuu. Kuten muussakin ihonhoidossa, niin myös tässäkin tapauksessa kaikki lähtee sopivan puhdistustuotteen valinnasta, sillä vesipesu ei ole se hellävaraisin vaihtoehto, toisin kuin luulla voisi. Atooppiselle iholle sopii parhaiten puhdistustuotteeksi hellävarainen  puhdistusmaito tai misellivesi, joka ei rasita ihon suojakalvoa liian pesevillä tai kuivattavilla ainesosilla. Esimerkiksi Yon-Ka Lait Nettoyant-puhdistusmaito ja Eau Micellar-misellivesi ovat oivallisia valintoja atooppisen ihon hellävaraiseen puhdistukseen. Atooppista ihoa ei tule koskaan pestä saippualla enkä suosittelisi puhdistusmousseja ja reilusti vaahtoavia geelejäkään, sillä ne sisältävät usein voimakkaasti peseviä tensidejä.

Puhdistuksen jälkeen iholle kannattaa levittää kosteuttava hoitoneste sekä kosteuttavilla että rasvamaisilla ainesosilla boostattu  kosteusvoide, jotka tasapainottavat, korjaavat ja ravitsevat ihoa. Tähän sopivat erittäin hyvin kuivalle ja herkälle iholle tarkoitettu hoitoneste sekä runsaasti mm. hyaluronihappoa sisältävät Hydra Nro 1-linjan kosteusseerumi ja -voide. Myös maitohappobakteereja ja tulehdusta poistavaa inca inchi-öljyä sisältävä Nutri Defense-kosteusvoide sekä uudistava ja ravitseva Nutri+-öljyboosteri sopivat atooppisen kuivalle iholle loistavasti. Melko pahastikin atooppisesta ihosta ja ajoittain etenkin rutikuivista silmänympäryksistä kärsivän Yon-Ka kollegani vinkkinä on levittää ohut kerros öljypohjaista Yon-Ka Serumia kuivimpiin kohtiin, myös silmänympärysiholle. Myös taikanaamioksi ristimäni  Masque Nro 1-kosteusnaamio on loistava valinta täydentämään kosteuttavien tuotteiden valikoimaa ja sopii hyvin iholle yön yli jätettäväksi. Vartalon iholle suosittelen superkosteuttavaa Yon-Ka Lait Corps-vartalovoidetta tai Organiquen sheapohjaisia vartaovoiteita ja -balmeja.

image

Kuva: Anna-Maria Arjasto

Ihon hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys on myös elämäntavoilla. Stressi, tupakointi, liiallinen määrä kahvia tai alkoholia, epäsäännöllinen unirytmi, yksipuolinen ruokavalio ja liian vähäinen veden juonti ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat kehoomme kokonaisvaltaisesti ja näkyvät myös ihossamme. Atooppisen ihon kanssa tasapainottelevan kannattaa tarjota iholleen kosteutta ja hyviä rasvoja myös sisältäpäin, sillä ne ovat iholle  tärkeitä rakennusaineita. Riittävään vedenjuontiin (2-3 l puhdasta vettä päivässä) sekä hyvien omega3-rasvahappojen runsaaseen nauttimiseen kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. Kahvia ja alkoholia nauttiessa on hyvä pitää mielessä niiden kuivattava vaikutus ja suhteuttaa vedenjuonti sen mukaan. Vaikka virallista tutkimustietoa ei vielä ole,  tiedän lähipiirissä tekemäni epävirallisen gallupin perusteella, että moni atoopikko kokee saaneensa apua maidottomasta ja/tai viljattomasta ruokavaliosta tai ainakin niiden vähentämisestä ruokavaliossa. Saattaa kuulostaa hifistelyltä, mutta atooppisen ihon kanssa tasapainoilevan kannattaa valita myös ihon kanssa kosketuksissa olevien tekstiilien materiaalit ja pesuaineet huolella, sillä karheat tyynyliinat, kutittavat villakaulaliinat ja voimakkaasti hajustetut pesuaineet saattavat turhaan ärsyttää erityisherkkää ihoa.