Tunnetko kasvohieronnan ihonhoidolliset hyödyt vai oletko ehkä tähän saakka ajatellut, että kasvohoidossa hieronnan rooli on pelkkää hemmottelua ja hipsutusta?
Lähes kaikki pitävät hieronnasta ja rakastavat sen rentouttavaa vaikutusta, joka saa mielen leijailemaan jonnekin unen ja valveen rajamaille ja vartalon tuntumaan vuoroin höyhenen kevyeltä ja lyijyn raskaalta. Hieronnan rentouttavan ja hermostoa rauhoittavan vaikutuksen merkitystä en vähättele lainkaan ja siitä haluan kirjoittaa jonain päivänä aivan oman juttunsa, mutta rentouttavan vaikutuksen lisäksi hieronnalla on myös suuri vaikutus ihonhoidollisesti.
Kasvohieronnat ovat aina olleet ominta aluettani kosmetologin työssä. Jo kosmetologikoulun alkumetreiltä jonkinlainen intuitio ohjasi usein priorisoimaan hoidossa ajankäytön kasvohieronnalle esim. mekaanisen puhdistuksen tai laitehoitojen sijaan, vaikka tuolloin ei maailmalla eikä varsinkaan Suomessa hieronnan ihonhoidollisista vaikutuksista juurikaan hypetetty enkä osannut oikeastaan itselleni tätä vielä faktoilla perustella. Intuitiota riitti vahvistamaan, että hoidon tulokset puhuivat puolestaan ja pidin siitä mitä hieronta sai aikaan: iho näytti upealta heti hoidon päätteeksi ja hoidon positiiviset vaikutukset tuntuivat vielä pitkään hoidon jälkeen. Jo kouluaikoina muistan uponneeni hierontaa tehdessäni keskittyneeseen, lähes meditatiiviseen tilaan, jossa muu mailma hiljeni ympärillä ja kädet tunsivat mitä tehdä. Sainkin ajoittain kuulla opiskelukavereilta lempeästi kiusoittelevia kommentteja lumoutuneesta ilmeestäni ja näyttötutkinnon vastaanottajatkin mainitsivat palautteessaan, että näytin niin syvästi keskittyneeltä tekemiseeni, että minua ei olisi häirinnyt vaikka norsu olisi kävellyt huoneeseen.
Kasvojen, kaulan ja dekoltee-alueen hieronta on aina ollut keskeinen osa kasvohoitojani riippumatta millä tuotesarjalla missäkin hoidossa työskentelen. Kasvohieronta nappaakin yleensä vähintään neljänneksen lähes minkä tahansa kasvohoidon kestosta, sillä siitä hyötyvät kaikki ihotyypit, ihon eri ongelmakohdista puhumattakaan. Tästä syystä hoitovalikoimani kasvohoidot ovat verrattain pitkiä, sillä mielestäni tunti on useissa tapauksissa hippasen turhan lyhyt aika kasvohoidolle. Etenkin anti-age hoidoissa, jossa pitkän kaavan mukaan tehdyllä napakoittavalla, elvyttävällä ja liftaavalla hieronnalla saadaan välittömästi tuloksia aikaan on hieman pidempi hoitoaika suorastaan välttämätön.
Missä piilee kasvohieronnan taika?
Ihon pintakerros eli epidermis, toiselta nimeltään orvaskesi koostuu useasta kerroksesta, mutta on kokonaisuudessaan vain noin 0,05-0,5 mm:ä ohut. Epidermis on näkyvä osa ihoamme ja se osa, johon voimme vaikuttaa ulkoisesti käytettävillä ihonhoitotuotteilla. Kasvojen alueen hieronta tehostaa hoitotuotteiden imeytymistä ja vaikutusta epidermiksessä, mutta se vaikuttaa myös paljon syvemmälle ihoon kuin minne kosmetiikalla päästään vaikuttamaan.
Ihon rakenne muodostuu epidermiksen lisäksi myös toisesta kerroksesta, dermiksestä eli verinahasta. Myös ihonalaiskudos eli subcutis voidaan laskea ihoon kuuluvaksi. Se koostuu pääasiassa löyhästä sidekudoksesta ja rasvasta. Epidermis on kerroksista ohuin ja koostuu osin keratinisoituneista kerrostuneista epiteelisoluista. Dermis on huomattavasti paksumpi ja koostuu pääasiassa sidekudoksesta, ihon joustavuudesta ja kimmoisuudesta huolehtivista kollageenista ja elastiinista. Dermiksessä sijaitsevat myös verisuonet ja imusuonet, jotka vastaavat solujen aineenvaihdunnasta kuljettaen niille happea ja ravintoa sekä poistan kuona-aineita ja bakteereja. Tässä kohtaa hieronnan positiiviset vaikutukset astuvat kuvaan ja niin sanotusti ”this is where the magic happens” eli voimme tukea ihon aineenvaihduntaa ja kuonanpoistoa, aktivoida verenkiertoa ja ravinnon ja hapen kuljetusta ihosoluille erilaisin hierontatekniikoin. Ihon alla sijaitsevat toki vielä mm. kasvolihakset, joilla niilläkin on suuri vaikutus siihen, miltä kasvomme ja ihomme näyttävät. Ihonhoitotuotteilla voidaan siis merkittävästi vaikuttaa ihon ylimpiin kerroksiin ja ihon ulkonäköön kun taas kasvohieronnalla päästään käsiksi syvemmällä sijaitseviin ihon toimintoihin. Yhdistämällä edellämainitut päästään yleensä erinomaisiin ja pitkävaikutteisiin ihonhoidollisiin tuloksiin.
Ihon tarpeet huomioiden valitaan hierontamenetelmä, josta iho hyötyy kulloinkin eniten. Joskus on suositeltavaa satsata sarjahoitoon, mikäli ihossa on akuuttia ongelmaa tai halutaan saada huomattavia tuloksia nopeasti. Herkkää, reaktiivista, tulehtunutta tai turvotusta keräävää ihoa hoidetaan imunestekiertoa ja kuona-aineiden poistumista edistävällä kevyellä ja rauhoittavalla lymfahieronnalla. Ikääntyvän ihon anti-age hoidoissa iho hyötyy napakasta ja aktivoivasta sidekudoksiin, kasvolihaksiin ja verenkiertoon vaikuttavasta hieronnasta, jolla voidaan saada aikaan piirteitä liftaava ja napakoittava vaikutus. Väsynyt, stressaantunut ja kirkastusta kaipaava iho hyötyy näidän kahden elvyttävästä yhdistelmästä.
Stressillä ja huonosti nukutuilla öillä on taipumus kiristää kasvolihaksiamme, kerätä turvotusta silmien ympärille ja muuttaa iho väsyneen harmaaksi kun aineenvaihdunta ei toimi optimaalisesti. Usein ruuhkavuosien aikaan ilmestyvät ja ilmeen välittömästi väsyneemmäksi ja kärttyisemmäksi muuttavat ilmerypyt, kuten otsan pysty- ja poikkijuonteet vaivaavat monia ja ovat juurikin stressistä ja huonosti nukutuista öistä usein johtuvia. Näihin ongelmiin voi vaikuttaa säännöllisellä hieronnalla paljonkin. Optimaalisessa tilanteessa kasvohieronnassa kannattaisi käydä kerran kuussa jos siihen on mahdollisuus. Hoitojen välillä kasvoja voi ja ehdottomasti kannattaa hieroa myös kotona. Antamalla päivittäisille ihonhoitorutiineille ja tuotteiden levitykselle hieman aikaa ja ajatusta, teet niistä itsellesi rentouttavan rituaalin, jolla tuet ihosi hyvinvointia myös pintaa syvemmältä. Sivele ja painele kevyesti kämmenillä kasvojen keskiosasta ulospäin sieltä missä iho on herkkä tai punoittava. Nipistele ja hiero napakasti alhaalta ylös suuntautuvin liikkein missä kudos tuntuu kiristävältä, havaitset jännitystä tai kaipaat napakkuutta piirteisiin. Kuuntele mitä kädet kertovat, niin opit tuntemaan omat kasvosi ja huomaamaan millaista hoivaa ne milloinkin kaipaavat.
<3 Sara