Aknen hoito ruokavaliolla: eliminaatiodieetti

Viime viikolla kirjoitin pari-kolmekymppisten naisten hyvin yleisestä ongelmasta, nimeltään hormonaalinen akne sekä ruokavalion, erityisesti sokerin negatiivisista vaikutuksista ihon kuntoon. Kirjoituksessani avasin sitä, kuinka lähes kaikki akne on hormonaalista ja miksi aknea ei mielestäni ensisijaisesti kannata hoitaa antibioottikuurein tai Roaccutanilla ja miksei sitä myöskään voida kokonaan parantaa yksinään ulkoisesti käytettävillä ihonhoitotuotteilla.  Kerroin myös, miksi valtaosalla aknelääakityksen aloittaneista akne yleensä palaa lääkekuurin loputtua. Voit lukea aiheesta tarkemmin ”Aknen hoito ruokavaliolla: akne ja sokeri” postauksestani.

Käytännön kokemus kerta toisensa jälkeen on vahvistanut näkemystäni siitä, että oli kyseessä sitten akne-, rosacea-, POD- tai vaikkapa atopia-tyyppiset iho-ongelmat, parhaisiin hoitotuloksiin päästään yhdistämällä ihon ulkoinen hoito – tehokkaat, mutta hellävaraiset hoitolahoidot ja kosmetologin laatiman ihonhoito-ohjelman täsmällinen ja pitkäjänteinen noudattaminen kotona – sisäisten tekijöiden hoitamiseen. Tässä kohtaa katseen kääntämisestä sokerin lisäksi ruokavalioon laajemminkin voi olla huomattava apu, josta kirjoitan nyt omiin ja asiakkaitteni kokemuksiin perustuen, ei-ravintoammatilaisen näkökulmasta.

Optimaalisin vaihtoehto olisi, että ärhäkämmistä iho-ongelmista kärsivä voisi hakeutua kosmetologin lisäksi myös funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistuneen ravintoterapeutin pakeille, mutta tiedän että tämä ei suinkaan ole kaikille mahdollista. Usein suosittelenkin tietyntyyppisistä iho-ongelmista kärsiville asiakkailleni lyhyttä eliminaatiodiettiä; sokerin, eläinperäisten maitotuotteiden ja gluteeniviljonen (etenkin vehnän) ruokavaliosta pois jättämistä vähintään kuukauden ajaksi. Kuukausi on hyvin lyhyt aika, varsinkin mikäli kehossa ja ihossa on kytenyt tulehdus jo pidempään, mutta mikäli malttaa pitää napakasti nollatoleranssin edellämainituista ruoka-aineista edes tuon kuukauden ajan, voidaan hyvässä lykyssä nähdä ihon paranemista ja siitä päätellä, että joku karsituista ruoka-aineista on selvästi ihon kuntoa pahentava ja paranemista estävä tekijä ja sen välttämistä kannattaa jatkaa jatkossakin ihon paranemisen tukemiseksi.

Toimiakseen kuten suunniteltu, eliminaatiodietti edellyttää nollatoleranssia vältettävien ruoka-aineiden suhteen, mutta ehkä sitoutumista helpottaa tieto siitä, että tsemppaus saatetaan palkita paranemaan alkavalla iholla ja ravintoon liittyvällä uusilla oivalluksilla, jotka lisäävät  hyvinvointia kaikin puolin.

Kokosin alle listan siitä, mitä ruokavaliosta kannattaa karsia ja mitä suosia.

VÄLTETTÄVÄT RUOKA-AINEET

x prosessoitu sokeri

sis. karkit, keksit, pullat, kakut, jäätelöt, mehut, limut ym.

x eläinperäiset maitotuotteet

sis. maidot, rahkat, jogurtit, juustot, jäätelö ym.

x gluteeniviljat

sis. vehnä, ruis, ohra ym.

Huom! Valitse gluteenittomista tuotteista vaihtoehto joka ei sisällä vehnätärkkelystä. Esim. monissa gluteenittomissa jauhoseoksissa ja soijakastikkeessa on mukana vehnää.

x teollinen ja pikaruoka sekä ravintolisät

sis. palautusjuomat (hera ym.), ateriankorvikkeet ym.

SUOSITTAVAT RUOKA-AINEET

x tuoreet kasvikset ja juurekset

Etenkin vihreät: lehtikaali, pinaatti, mustakaali, rucola, parsakaali, selleri,yrtit jne. sisältävät valtavat määrät vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat ihon hyvinvointia ja rauhoittavat tulehduksia. Myös mm. porkkanan on koettu edistävän ihon tulehdusten paranemista.

x tuoreet / pakastetut marjat

Esim. puolukka, mustikka, mustaherukka, vadelma, mansikka jne. sisältävät paljon tärkeitä vitamiineja antioksidantteja sekä suolistolle hyvää pehmeää kuitua.

x kasvirasvat ja -öljyt 

Etenkin rypsiöljy, joka sisältää omega 3:sta (toisin kuin oliiviöljy), avokado on myös hyvä.

x luontaisesti gluteenittomat viljat

Esim. puhdas kaura, riisi, maissi, tattari, hirssi.

x kasvimaidot

Makeuttamattomat kaura- ja soijamaidot) sekä makeuttamattomat kaura- ja soijajogurtit.

x pähkinät ja siemenet

Esim. cashew, mantelit, chia-siemenet sisältävät paljon hyviä rasvahappoja.

x kala ja liha

Suosi lohta ja valkoisia kaloja.

x kananmunat

x tuoreet hedelmät

Vain kohtuullisia määriä koska sisältävät runsaasti verensokeria ja insuliinitasoja nopeasti nostavaa hedelmäsokeria.

x luomulaatuinen vihreä tee 

Sisältää tulehduksia rauhoittavia antioksidantteja. Nauti 1-3 kuppia päivässä.

x puhdasta vettä pitkin päivää (juo n. 2 l päivässä)

Edellä mainittujen lisäksi täydentäisin ruokavaliota ehdottomasti laadukkaalla probioottivalmisteella ja harkinnan mukaan mahdollisesti myös d-vitamiinilla ja omega3-kapseleilla.

Länsimaiseen ruokavalioon vankasti juurtuneiden maidon, sokerin ja gluteeniviljojen poisjättäminen voi aluksi tuntua rajoittavalta ja vaikeltakin, mutta ruokavalion putsaamisen myötä moni alkaa pian kokea ahaa-elämyksiä siitä mitä kaikkea voi syödä ja millaisia positiivisia vaikutuksia muutoksella on ihoon ja hyvinvointiin. Pohjimmiltaan kyse on vain tottumuksesta ja   yleensä vannoutuneimmankin leipä- ja sokerihiiren höttöhiilarihimot ja mieliteot unohtuvat parissa viikossa kun vain muistaa syödä riittävän paljon, säännöllisesti ja monipuolisesti. Jos sinulla on perussairauksia, allergioita tai monipuolisen ruokavalion koostaminen näillä vinkeillä tuntuu mahdottomalta, niin suosittelen ehdottamasti kääntymään koulutetun FLT ravintovalmentajan puoleen.