Ihon suojaaminen talvella

Ihon suojaaminen pohjoisen ilmastomme aiheuttamilta vaurioilta on jälleen erityisen ajankohtaista pakkasen puolelle kylmentyneiden säiden myötä. Kuiva pakkasilma ja viima, suuret lämpötilanvaihtelut sisä- ja ulkotilojen välillä, kuivaa ja lämmintä ilmaa pöhisevät patterit ja voimakas ilmanvaihto kotona ja työpaikalla, lisääntyneestä saunomisesta puhumattakaan, jättävät jälkensä suojaamattomalle iholle.

Ulkoinen rasitus näkyy ja tuntuu iholla herkkyytenä, punoituksena ja kuumotuksena.
Lyhytaikainen rasitus ei yleensä vielä aiheuta pysyviä vaurioita, mutta pidempiaikainen ja vuodesta toiseen jatkuva ihon suojauksen laiminlyönti näkyy ennemmin tai myöhemmin couperoottisena punoituksena tai voimakkaampana teleangiektasiana eli katkenneina verisuonina.

image

Kuva: Anna-Maria Arjasto

Monikaan ei tulee ajatelleeksi, että poskipäissä nipistelevä pakkanen tai saunan kiukaalta kasvoille pelmahtava kuuma höyry voivat totta tosiaan saada iholla aikaan muutakin kuin hetkellisen ”terveen punan” ja vahingoittaa kasvojen herkkää ihoa pysyvästi, jättäen pidemmässä altistuksessa jälkeensä jatkuvasti punaisina helottavat posket. Vielä harvempi tietää, että useassa tapauksessa vauriot ovat melko pysyviä ja niin syvällä, että niitä ei voi enää kosmeettiikan keinoin korjata, vaan korkeintaan peittää meikillä. Ainoa tehokas tapa saada couperosaa ja teleangiektasiaa aiheuttavat laajentuneet verisuonet pois päiväjärjestyksestä on laser. Ennaltaehkäisy onkin siis tässä tapauksessa kaikkein tärkeintä.

Itsekin kuulun niihin, joiden iho on alunalkujaankin herkkä, vaalea ja kakin puolin helposti reagoiva. Niinpä olen jo varhain oppinut, että iho kannattaa suojata hyvin etenkin talvella. Tässä parhaat vinkkini ihon suojaamiseen:

SUOJAA POSKET – Poskipäillä iho on ohuempaa ja herkempää kuin esim. otsalla, joten poskien iholla ympäristön rasitus näkyy ensimmäisenä.

BLOKKAA PAKKANEN  JA VIIMA – Suojaa kasvot ulkoiluun sopivalla voiteella, meikillä  ja vaatteilla.

Täysin vedetön pakkasvoide on iholle pahin mahdollinen, sillä se estää ihoa hengittämästä normaalisti, jolloin ihosta nouseva kosteus ei pääse haihtumaan, vaan jäätyy ihon päällimmäisen kerroksen ja voiteen väliin aiheuttaen paleltumia. Ulkoiluun soveltuu parhaiten täyteläinen kosteusvoide, joka ei ole täysin vedetön (oma suosikkini normaalista rasvaiselle iholle esim. Yon-Ka Vital Defense ja kuivaihoisemmille Hydra Nº1 Creme). Voide levitetään vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä. Parhaan suojan kasvojen iholle antaa meikkivoiteen ja puuterin yhdistelmä, joka ulkoiluun sopivan voiteen päälle lisättynä toimii erinomaisena suojakilpenä pakkasta ja viimaa vastaan. Myös kasvoja peittävä,  pehmeä ja lämmitävä kaulaliina tai poskipäille saakka nouseva buffihuivi suojaavat hyvin pakkasen ja viiman aiheuttamalta ärsytykseltä. Vältä karheita materiaaleja, jotka voivat hangata kasvojen ihoa.

HOIDA IHOA HELLÄVARAISESTI – Talvella jos joskus kannattaa panostaa ihonhoitoon, joten tarkistathan, että käytössäsi olevat ihonhoidon perustuotteet ovat riittävän hellävaraisia ja kosteuttavia vuodenajan vaatimuksiin nähden. Liian pesevät puhdistustuotteet yhdistettynä liian kevyisiin voiteisiin, eivät ole omiaan vahvistamaan ihon luontaista suojavaippaa. Kuori ihoa harvemmin kuin kesällä ja suosi kosteuttavia ja rakeettomia gommage-kuorintoja. Tehokosteuta ihoa yön yli vaikuttavilla kosteusnaamioilla ja seeremuilla.

NAUTI LÖYLYISTÄ MALTILLISESTI – Suojaa saunassa poskipäät kämmenillä, ettei kiukaalta nouseva kipakka lämpö pääse polttamaan poskipäitä.

<3 Sara